flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарські суди здатні забезпечити дотримання високих стандартів здійснення правосуддя в умовах воєнного стану

26 лютого 2024, 10:18

23 лютого 2024 року відбулася розширена нарада КГС ВС за участю суддів КГС, голів апеляційних та місцевих господарських судів, зокрема, голови Господарського суду Житомирської області – Олега КОСТРИЦІ.

«Можна з упевненістю констатувати факт, що роль та значення господарської юрисдикції були, є і, без сумніву, будуть надзвичайно важливими в розвитку держави», - наголосив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко.

Станіслав Кравченко поінформував, що у 2023 році на розгляд судів надійшло понад 4,5 млн справ і матеріалів. Серед них були й нові категорії спорів, пов’язаних із війною. За його словами, попри надскладні умови, такі як надмірне навантаження, кадровий голод і безпекові ризики, судова система достойно впоралася з викликами та продовжила ефективно виконувати свої завдання.

Аналізуючи результати діяльності системи господарських судів у 2023 році, голова КГС Лариса Рогач зазначила, що в перший рік повномасштабного вторгнення господарські суди продемонстрували здатність мобілізуватися та оперативно знаходити шляхи для забезпечення дотримання високих стандартів здійснення правосуддя. Другий же рік повномасштабної війни засвідчує стабілізацію роботи всієї системи господарських судів в умовах воєнного стану.

Серед іншого, у 2023 році суттєво збільшилися основні показники роботи господарських судів порівняно з показниками 2022 року, а подекуди вони перевищили навіть показники «довоєнного» 2021 року. І на тлі відчутного кадрового голоду як серед суддів, так і серед працівників апаратів судів, суттєвого збільшення навантаження на суддів у зв’язку із збільшенням процесуальних звернень якість роботи господарських судів зросла порівняно з попереднім роком, зокрема скоротилися строки розгляду справ.

(Інформація зі сторінки ВС)

 

Прессекретар