flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Стаття судді Машевської О.П. опублікована в газеті «Судебно-юридическая газета»

13 березня 2018, 11:15

    В статті Машевської Оксани Петрівни на тему: «Ухвали нового ГПК та їх законна сила» висвітлюються проблемні питання щодо строку та порядку набрання ухвалами законної сили.

    Автор зазначає, що за правилами ч. 3 ст. 4-5 ГПК України (тут і надалі старий ГПК ) ухвали суду викладались письмово у паперовій та електронній формах (йдеться про ЄДРСР). Вимоги до змісту ухвали суду визначались  статтею  86 старого ГПК, однак на відміну від статті 85 цього Кодексу не містили порядку набрання нею  законної сили. Стаття 93 старого  ГПК, вміщена у розділ 12 «Перегляд судових рішень в апеляційному порядку»,  встановлювала строк подання апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У п.12 Постанови ВГСУ від 23.03.2012 №6 «Про судове рішення» було роз'яснено, що ухвали господарських судів набирають законної сили в день їх винесення, якщо інше не передбачено законом (зокрема, частинами п'ятою та шостою статті 122-11 ГПК).

   З прийняттям нового ГПК (тут і надалі — Кодекс) мала бути усунена правова  невизначеність навколо питання набрання ухвалами суду законної сили, насамперед, оскаржуваними. Вимога п.п. «б» п. 4 ч.1 ст. 234 Кодексу вказувати  в резолютивній частині ухвали строк і порядок  набрання  нею законної сили та її оскарження передбачена для ухвал, що викладені окремим документом. Однак  не всі ухвали, що викладені окремим документом, є оскаржуваними. Відтак питання: чи є  обов'язковою для  таких ухвал наведена вище процесуальна норма?

   Відповідь на це питання варто розпочати із ст. ст. 232, 233 та  240 Кодексу, які передбачають постановлення судом  ухвал, оформлених  окремим документом (письмова ухвала) та  ухвал,  занесених  до протоколу судового засідання (протокольна  ухвала). Новелою Кодексу є постановлення судом  скороченої  ухвали  у складі вступної та резолютивної частин (скорочена письмова ухвала).

   З повним текстом статті можливо ознайомитися за посиланням: https://sud.ua/ru/news/blog/115690-ukhvali-novogo-gpk-ta-yikh-zakonna-sila

  Прес-секретар