flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Ірина Лозинська брала участь у дводенному тренінгу щодо захисту економічної конкуренції

16 грудня 2020, 12:00

Суддя Господарського суду Житомирської області Ірина Лозинська взяла участь у дводенному тренінгу для суддів господарських судів на тему: «Захист економічної конкуренції: законодавство і судова практика в Україні та ЄС».

Тренінг проходив 14–15 грудня 2020 року в місті Києві, організований Національною школою суддів України спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) у співпраці з Міжнародною організацією права розвитку в Україні (ІДЛО) в рамках реалізації проєкту «Тренінг з питань конкуренції та державної допомоги».

Вітальними промовами навчальний захід розпочали проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, старший юрисконсульт, керівник проєкту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Вероніка Брадеуцану і директор Міжнародної організації права розвитку в Україні Леван Дучидзе.

У своєму виступі Наталія Шукліна, зокрема, наголосила на важливості теми тренінгу та зазначила, що проєкт спрямований на розвиток потенціалу українських суддів господарських судів та працівників Антимонопольного комітету України (АМКУ) шляхом підвищення їх кваліфікаційного рівня у сфері захисту економічної конкуренції, заходів торговельного захисту та державної допомоги.

Враховуючи важливість тематики до проведення навчального заходу було залучено викладачів: партнера-засновника адвокатської компанії «Арцінгер», доктора юридичних наук Сергія Шкляра, суддю Стокгольмського суду з питань патентів та ринків Деніеля Северінссона та голову Управління у європейських справах Відомства з питань конкуренції та захисту споживачів Італії Джанлука Сепе.

Упродовж тренінгу викладачі поінформували суддів щодо нормативно-правового регулювання у сфері захисту економічної конкуренції в Україні, завдань та функції АМКУ, встановлення меж дискреційних повноважень суду при перегляді рішень АМКУ, окреслили інструменти доказування та спростування недобросовісної конкуренції. Вони акцентували увагу суддів на випадках шахрайства під час торгів, використанні інформації на платформі ProZorro.

Доповідачі детально розглянули особливості збору доказів щодо зловживання монопольним становищем та використання результатів економічного аналізу з метою доказування чи спростування порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Доцільними для обговорення були й питання щодо ключових концепцій законодавства ЄС у сфері захисту конкуренції та доказів антиконкурентної поведінки, а також практичний випадок щодо тягара доказування узгоджених дій у ЄС, стосовно зловживання монопольним становищем (обмежувальна діяльність) та використання економічного аналізу.

Під час тренінгу судді отримали корисні рекомендації та обґрунтовані відповіді на запитання.

 

(матеріали з сайту НШСУ)

 

Прессекретар