flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обговорення досвіду щодо вирішення корпоративних спорів судами України, Канади, Німеччини та ЄСПЛ

15 березня 2021, 12:30

12 березня 2021 року голова суду Валерій Давидюк, суддя-спікер Оксана Машевська та судді Оксана Прядко і Людмила Соловей взяли участь, з нагоди 30-річчя створення господарських (арбітражних) судів України,  у круглому столі присвяченому темі: «Право на справедливий суд та заходи щодо забезпечення захисту корпоративних прав».

Організаторами заходу виступили: Верховний Суд та проєкт Ради Європи «Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини».

З вітальним словом до учасників звернулися Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та Заступник Голови Верховного Суду, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов.

Захід проходив за участю модератора - судді Верховного Суду, в.о. секретаря судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів‚ корпоративних прав та цінних паперів Володимира Студенця та лекторів: українських та закордонних науковців, діючих суддів України та Канади, представників Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини та Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України.

Програма круглого столу складалася з трьох сесій:

- Сесія I. Проблеми корпоративного управління в Україні. Розглядали практичні потреби в оновленні доктрини правового регулювання корпоративних прав та їх захисту; зміст корпоративного управління; поняття та критерії корпоративного спору.

- Сесія ІІ. Забезпечення захисту корпоративних прав відповідно до Європейської конвенції з прав людини та українського законодавства. Обговорили актуальні питання юрисдикційності корпоративних спорів; захист права власності та корпоративних прав у практиці ЄСПЛ стосовно України: деякі аспекти виконання рішень та практика Комітету міністрів Ради Європи; способи захисту корпоративних прав; місце похідного позову у системі захисту у господарському судочинстві; оскарження учасником юридичної особи правочину, укладеного виконавчим органом цієї юридичної особи – зміна правових позицій.

- Сесія ІІІ. Актуальні питання застосування корпоративних прав та відповідні європейські стандарти. Аналізували застосування доктрини "проникнення під корпоративну вуаль" у практиці ЄСПЛ та Верховного Суду; судовий контроль за рішеннями загальних зборів у галузі акціонерного права; корпоративні суперечки в Канаді - огляд та останні події; нові підходи до захисту прав засновників акціонерних товариств; особливості захисту співмірних корпоративних прав акціонерів; баланс інтересів власників при реалізації процедури squeeze-out.

Слухачі мали можливість ставити питання лекторам під час дискусії.

 

Прессекретар