flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Які безпечні умови роботи судів в умовах пандемії: міжнародний та український досвід

30 вересня 2021, 10:42

29 вересня 2021 року керівник апарату суду Олена Дєдух, заступник керівника апарату суду Тетяна Пилипчук та прессекретар Катерина Фещук взяли участь в онлайн-конференції: «Діяльність суду під час пандемії: кращі міжнародні та українські практики. Засвоєні уроки».

Конференція організована Проєктом  ЄС «Право-Justice» спільно з Програмою USAID «Нове правосуддя» в межах імплементації нової фази ініціативи «Модельні суди».

З вітальними словом виступили: голова Ради суддів України – Богдан Моніч, заступник Голови ДСАУ – Сергій Чорнуцький, голова ССО – Валерій Бондар, юридичний радник Програми USAID «Нове правосуддя» – Ольга Ніколаєва, головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС «Право-Justice» – Анна Адамська.

Під час першої сесії, слухачам розповіли про литовський досвід пошуку балансу між доступом до правосуддя та заходами безпеки в умовах пандемії; негативний досвід Польщі; відповідь США на виклики пов’язані з COVID-19.

Кращі українські практики та засвоєні уроки – тема другої секції конференції. Спікерами виступили представники ДСАУ, ССО, ВАС, місцевих судів, які розповіли про практику перших вжитих заходів безпеки на початку карантинних заходів в Україні; альтернативні способи пошуку балансу між забезпеченням доступу до правосуддя та обмеженнями пропуску до приміщення суду, кількості учасників судового засідання.

Підбиваючи підсумки, всі учасники погодилися з думкою, що пандемія – це новий виклик для організації роботи судів, який вимагає інноваційності, альтернативи та максимальної оперативності.

 

Прессекретар