flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні питання розвитку законодавства в сфері ІВ

01 квітня 2021, 15:19

Необхідність створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності, ефективний судовий захист правовласників об'єктів інтелектуальної діяльності – дані та інші питання були в порядку денному тематичного круглого столу з нагоди 30-річчя створення господарських (арбітражних) судів: «Інтелектуальна власність: розвиток та еволюція господарського судочинства».

Круглий стіл, що проходив 31 березня, був організований Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду у співпраці з проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя».

Участь у заході від суду брали: голова суду Валерій Давидюк, суддя-спікер Оксана Машевська та судді: Таїса Вельмакіна, Світлана Кравець, Оксана Прядко, Наталія Сікорська.

Заступник Голови ВС, голова Касаційного господарського суду у складі ВС Богдан Львов наголосив на необхідності створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності, де перешкодами, наразі, є відсутність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яка внаслідок законодавчих змін не працює, і саме тому не вдалося своєчасно завершити конкурс до цього суду.

Другим важливим аспектом є те,що протягом останніх років побутує думка, що якщо правовласники не знаходять ефективного судового захисту щодо питань, пов’язаних із захистом ІВ, то вони перестають звертатися до суду, а це негативно позначається і на економічному розвитку держави.

Серед запрошених спікерів були: керівниця відділу Департаменту з правової реформи Ради Європи Ліліт Данегян, яка зазначила, що тема щодо захисту прав ІВ є актуальною і в цьому контексті наголосила на необхідності приділяти належну увагу судовій практиці Європейського суду з прав людини й тим принципам, що він застосовує, коли розглядає скарги та Голова Верховного суду Великої Британії у 2012–2017 роках лорд Нойбергер Абботсбері, який зауважив, що захист ІВ – це критично важливий фактор для потенційних інвесторів для будь-якої країни. Тому раціональні норми з прав ІВ, фахові судді, яким довіряють, рішення, які виконуються – це дуже важливо для країни, якщо вона хоче бути успішною, демократичною та економічно сильною.

(матеріали зі сторінки Верховного Суду)

 

(Прессекретар)