flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Скасування державної реєстрації створеного ОСББ за рішенням суду не є тотожною ліквідації юридичної особи

00 0000, 00:00

З метою комфортного та безпечного проживання фізичних осіб у власних помешканнях, зростає попит на створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСББ), наслідком якого є збільшення кількості судових справ за участю ОСББ.

За статистичними даними: з січня 2020 року по жовтень 2021 року до Господарського суду Житомирської області надійшло 78 позовних заяв та 4 заяви про видачу судового наказу за участю ОСББ.

За вказаний період розглянуто 67 судових справ, де в більшості, – у 47 справах ОСББ – відповідач, у 16 – позивач.

Левова частка спорів, у яких позивачем виступає ОСББ стосується:

- корпоративних відносин;

- захисту права власності;

- недоговірних зобов’язань;

- неналежного виконання договорів оренди та надання послуг та ін.

У справах, де ОСББ є відповідачем, спори виникають щодо:

 - корпоративних відносин;

- визнання недійсним або неналежним виконання договорів поставки (в т.ч. енергоносіїв), підряду, надання послуг;

- недоговірних зобов’язань;

- земельних відносин тощо.

Як свідчить практика, у значній кількості поданих позовів, предметом позову є скасування державної реєстрації ОСББ.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду розглядаючи справу № 906/973/20 за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Космос-1971" до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Довженко-39", Департаменту реєстрації Житомирської міської ради про визнання недійсним рішення установчих зборів та скасування державної реєстрації, у постанові від 14.09.2021 акцентував увагу на наступному.

Верховний Суд зазначає, що Велика Палата Верховного Суду у постанові від 29.06.2021 у справі №916/964/19 вказала на те, що скасування державної реєстрації ОСББ (реєстраційного запису) за рішенням суду не є тотожною самій ліквідації юридичної особи, яка відбувається в порядку, передбаченому пунктом 2 частини першої статті 110 ЦК України, і не призводить до припинення ОСББ з огляду на вимоги статті 25 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", якою визначається порядок проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій.

Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що позовна вимога щодо скасування державної реєстрації створеної юридичної особи (ОСББ), яка створена у відповідному порядку на захист інтересів співвласників будинку, існує та здійснює свою діяльність тривалий час, за період свого існування набувши відповідних прав і обов`язків, не призведе до поновлення прав і законних інтересів співвласника ОСББ, який звертається з таким позовом. Швидше за все такий позов буде свідчити про втручання суду в діяльність ОСББ та порушення інтересів інших його співвласників, що є недопустимим.

Таким чином, Велика Палата Верховного Суду відступила від висновку щодо застосування норми права в подібних правовідносинах, викладеного в постановах Великої Палати Верховного Суду від 18.09.2018 у справі №916/782/17, від 18.04.2018 у справі №904/2796/17.

Верховний Суд констатує, що Велика Палата Верховного Суду у постанові від 29.06.2021 у справі № 916/964/19 дійшла висновку, що звернення особи з позовною вимогою про скасування державної реєстрації ОСББ (реєстраційного запису) є підставою для закриття провадження у справі.

 

Прессекретар