flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За рішенням суду витребувано з володіння релігійної організації будинок-садибу Терещенка на користь держави в особі МОН України

12 вересня 2023, 12:35

Господарський суд Житомирської області задовольнив позов Керівника Бердичівської окружної прокуратури Житомирської області  в інтересах держави в особі Міністерства освіти та науки України до Червоненської селищної ради в особі виконавчого комітету Червоненської селищної ради, Релігійної організації "Свято-Різдва Христового жіночий монастир Житомирської Єпархії Української Православної Церкви" (далі – релігійна організація), Житомирської Єпархії Української Православної Церкви та, серед іншого, скасував за релігійною організацією державну реєстрацію права приватної власності та припинив право приватної власності на нерухоме майно: нежитлова будівля, будівля монастиря заг. пл. 2802,4 кв.м., господарська будівля заг. пл. 1264,7 кв.м., господарська будівля заг. пл. 394,5 кв.м., витребував визначені об’єкти нерухомої власності з володіння релігійної організації на користь держави в особі Міністерства освіти та науки України.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що ВАТ «Червонський цукровик» не набув права власності на спірне нерухоме майно та не мав права на вчинення будь-яких дій щодо даного майна, зокрема, і відчужувати його на користь інших осіб. Прокурор стверджує, що власником спірного об'єкта нерухомого майна є держава в особі МОН України.

Відповідачі стверджують, що релігійна організація законно і добросовісно набула права власності на спірне нерухоме майно, а державна реєстрація прав та їх обтяжень проведена з дотриманням усіх положень діючого законодавства, підстав для її відмови встановлено не було, що підтверджує факт набуття речових прав на це майно. Серед іншого, вважають, що у керівника Бердичівської окружної прокуратури відсутні підстави для представництва інтересів держави в особі РВ ФДМ України та МОН України.

Судом встановлено, що Графом Адольфом Грохольським у селищі Червоне на Житомирщині був зведений у 1851 році палац, який в подальшому придбав відомий меценат і цукрозаводчик Микола Терещенко.

За часів існування СРСР з 1948 року в приміщенні колишнього маєтку знаходилось фабрично-заводське училище, а з 1987 року - Червоненський філіал професійно-технічного училища №32.

Розпорядженням Житомирської обласної державної адміністрації від 11.08.1997 №441 "Про взяття на облік та зняття з обліку пам`яток архітектури місцевого значення", зокрема, взято на облік і охорону будинок-садибу Терещенка в смт Червоне.

1997 року наказом Управління освіти Житомирської облдержадміністрації ліквідовано Філію професійно-технічного училища №32 с. Червоне Андрушівського району, наказано передати будівлі, споруди, грошові кошти та інше майно у новостворені навчальні заклади згідно актів прийому-передачі.

Однак, у документах Міністерства освіти України за 1997 рік акта передачі будівель, споруд, іншого майна ліквідованого навчального закладу Філії професійно-технічного училища №32 не виявлено.

Натомість, за актом від 1998 року комісією у складі представників від Житомирського обласного управління народної освіти та ВАТ " Червонський цукровик" проведено прийомку-передачу Червоненського філіалу професійно-технічного училища №32 до ВАТ " Червонський цукровик".

2000 року між ВАТ "Червонський цукровик" та Житомирським єпархіальним управлінням УПЦ укладено угоду, відповідно до якої ВАТ "Червонський цукровик" безкоштовно передає, а Житомирське єпархіальне управління УПЦ приймає у власність маєток колишнього власника Червонського цукрового заводу Терещенко для розміщення монастиря.

У 2002 році виконавчим комітетом Червоненської селищної ради народних депутатів видано свідоцтво про право власності, відповідно до якого спірне майно в цілому належить Свято-Різдва Христового Червоненського жіночого монастиря Житомирської Єпархії УПЦ.

Відповідно до ст.387 ЦК України, власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Можливість власника реалізувати його право витребувати майно від добросовісного набувача згідно зі ст.388 ЦК України залежить від того, на якій підставі добросовісний набувач набув це майно у власність, а у разі набуття його за оплатним договором - також від того, як саме майно вибуло з володіння власника чи особи, якій власник це майно передав у володіння. Якщо майно було набуте безвідплатно в особи, яка не мала права його відчужувати, власник має право витребувати його від добросовісного набувача у всіх випадках (ч.3 ст.388 ЦК України). Коло підстав, за яких власник має право витребувати майно від добросовісного набувача, є вичерпним (ч.ч.1-3 ст.388 ЦК України).

Дослідивши всі матеріали справи, суд дійшов висновку, що органом, уповноваженим від імені держави та в її інтересах здійснювати функції щодо управління спірним нерухомим майном державної власності є МОН України.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

З текстами судових рішень у справі № 906/779/21 можливо ознайомитися в ЄДРСР.

 

Прессекретар