flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок ознайомлення з судовою справою

20 листопада 2023, 15:48

Згідно з п.1 ч.1 ст. 42 ГПК України: учасники справи мають право ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень.

Детальніше порядок ознайомлення з судовою справою регламентований Інструкцією з діловодства в місцевих та апеляційних судах України в ред. від 17.10.2023, розділ Х. Надання судової справи для ознайомлення.

Справи видаються для ознайомлення апаратом суду за резолюцією судді (судді-доповідача), у разі його відсутності - іншого судді зі складу суду, що розглядає справу, у разі відсутності всього складу суду – заступника голови суду, а у разі відсутності заступника голови суду – голови суду на підставі письмової вимоги (заяви) таким особам:

  • прокуророві, який має право на участь у розгляді справи, - після пред'явлення службового посвідчення;
  • адвокатам, які беруть участь у розгляді справ (після пред'явлення документа, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги, зокрема: посвідчення адвоката, договору про надання правової допомоги; довіреності; ордера; доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги);
  • учасникам справи, а також особам, які не брали участі в справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов'язки (після пред'явлення документа, що посвідчує особу: паспорта, службового посвідчення, пенсійного посвідчення тощо, та в необхідних випадках - доручення представника). 

Особам, які мають право витребування справ за службовим становищем для проведення аналізів, узагальнень або з іншою метою, не пов'язаною з розглядом справи, справи видаються тільки на підставі відповідної письмової вимоги з резолюцією голови суду (якщо провадження у справі закінчено) або судді/судді-доповідача (якщо провадження у справі не закінчено), після пред'явлення службового посвідчення.

Ознайомлення з матеріалами справи проводиться виключно у приміщенні суду, у визначеному наказом голови суду місці, протягом усього робочого часу суду та в присутності працівника апарату суду. Наказом голови суду № 88-ОД від 17.11.2023 спеціально обладнана кімната № 110, яка розташована на І поверсі приміщення Господарського суду Житомирської області.

Факт ознайомлення із матеріалами справи фіксується працівником апарату суду в журналі видачі судових справ шляхом вчинення запису про те, хто і коли ознайомлювався зі справою.

Після ознайомлення з матеріалами судової справи така особа робить відповідний запис на своїй заяві про надання судової справи для ознайомлення (із обов'язковим зазначенням підпису, власного імені та прізвища, дати ознайомлення), після чого заява долучається до матеріалів судової справи.

Завдяки функціонуванню окремих підсистем ЄСІТС, з’явилася додаткова можливість ознайомитися із матеріалами справи через підсистему «Електронний суд». Щоб отримати доступ до матеріалів справи обов’язково потрібно зазначати, під час подачі матеріалів до суду, РНОКПП/код ЄДРПОУ сторони/представника по справі.

Заява про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді міститься в каталозі заяв. Після опрацювання зазначеної заяви працівником суду, у розділі «Мої справи» у Заявника з’явиться необхідна справа.

 

Прессекретар