flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд стягнув майже 780 млн грн компенсації на користь суб’єктів господарювання з російської федерації

20 лютого 2024, 17:05

Господарський суд Житомирської області задовольнив у повному обсязі п’ять позовів суб’єктів господарювання про стягнення завданих збитків з країни-агресора.

В обґрунтування фактичних підстав позивачі доводять, що збройні сили російської федерації, застосовуючи засоби ведення війни, заборонені міжнародним правом, порушуючи закони та звичаї війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, здійснювали ракетні та авіаційні удари по цивільних об’єктах промислової інфраструктури.

Розміри матеріальних збитків (шкоду) визначають судові експерти при проведенні судово-товарознавчих експертиз у рамках кримінальних проваджень за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв  війни)  та  ст.  194  КК  України  (умисне  знищення  або пошкодження майна).

В більшості випадків – це сільськогосподарські підприємства, зернові склади разом з врожаєм зерна яких було знищено.

Юридичні особи продовжують звертатися з позовами про відшкодування збитків з рф, наразі у провадженні суду перебуває справа про стягнення 1 193 181 850 грн 40 коп.

Кожне судове рішення щодо відшкодування шкоди постраждалим від війни можуть бути доказами для МКС та міжнародних трибуналів (у разі їх створення) на підтвердження вини вищих посадових осіб рф у вчиненні воєнних злочинів.

 

Прессекретар