flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Позиція суддів щодо висловлювання про ліквідацію господарських судів України

16 лютого 2016, 16:30

   В інтерв'ю, опублікованому 08.02.2016 на веб-сайті видання "Фокус" (https://focus.ua/country/344639/), головою Верховного Суду України Я. Романюком було висловлено думку щодо перспектив судової системи України, як триланкової системи судів із збереженням адміністративних судів на рівні першої та апеляційної інстанції, водночас, запропоновано ліквідувати господарські суди.

  Заклики до ліквідації системи господарських судів викликають подив і занепокоєння у колективу господарського суду Житомирської області. 

   Нині складний для судової системи України час, коли зовнішні агресивні чинники ставлять під сумнів позитивні надбання діючої системи судоустрою. Ми є свідками провадження у життя недбалих спроб «реформування» судової влади. 

   Судді прислухаються до вимог суспільства і розділяють думку про необхідність удосконалення існуючої системи судоустрою. Проте, вважають, що такі зміни мають відповідати демократичним європейським стандартам побудови судової гілки влади. 

   У той час, як господарські суди довели на практиці здатність швидко і професійно здійснювати функцію судочинства, вбачаються, м'яко кажучи, необгрунтованими пропозиції щодо ліквідації системи господарських судів. Тим більше є нелогічним, якщо така позиція озвучується у медіа просторі очільником найвищого судового органу у системі судів загальної юрисдикції України. Адже ліквідація господарських судів і, як наслідок, можливе звільнення суддів, це не тільки загроза значного зниження рівня ефективності і професійності у вирішенні господарських спорів, не реформа, а звичайний популізм та продовження застосування методу побудови держави за принципом: «зруйнувати вщент та новий світ побудувати». 

   Вважаємо наведену позицію Голови Верховного Суду України такою, що несе небезпеку формування у суспільстві хибної думки щодо недоцільності існування в Україні господарських судів. Більше того, наведені заклики можуть викликати у громадськості відчуття, що необхідність ліквідації поділяють і самі судді. 

   Просимо врахувати викладену позицію колективу господарського суду Житомирської області та активізувати вжиття заходів щодо поширення у суспільстві альтернативного бачення майбутнього господарських судів.

   Текст звернення затверджено зборами суддів господарського суду Житомирської області (протокол №1 від 11.02.2016)