flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День Державного Прапора

23 серпня 2016, 09:15

    День Державного Прапора України — державне свято України, присвячене одному з її державних символів — Прапора України. Відзначається щорічно 23 серпня.

    Державний Прапор - один з офіційних державних символів суверенітету держави. Український Державний Прапор - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

    Державний Прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

    В усі віки і в усіх народів державний прапор був однією з найвищих і найшанованіших святинь. Прапор символізував єдність земель і племен; він консолідував міста і краї в державу, а духовно й історично близькі етноси – в націю. Під прапором воїни вирушали в похід, з прапором виступали на захист своєї батьківщини, прапор символізував стабільність держави й урочистість тих чи інших всенародних подій, свят, ритуалів.

    Як відомо, використання жовтого та синього кольорів на символіці часів Київської Русі простежується від прийняття християнства.

    Офіційне підняття стягу відбулося 24 липня 1990 на флагштоку перед будівлею мерії Києва. Це полотнище було попередньо освячено у Софійському .

    В якості державного прапора України синьо-жовтий стяг був затверджений Постановою Верховної Ради від 28 січня 1992 року.

    На загальнодержавному рівні свято встановлено указом Президента України Леоніда Кучми № 987/2004 «Про День Державного Прапора України» від 23.08.2004. Цей указ було доповнено Указом Президента України Віктора Ющенка № 602/2009 «Про внесення змін до Указу Президента України від 23 серпня 2004 року N 987», яким було засновано підняття Прапора України у День Державного Прапора України і під час інших державних свят та проведення загальнодержавних заходів.