flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь голови суду у засіданні пленуму Вищого господарського суду України

06 лютого 2017, 10:00

    03 лютого 2017 року голова господарського суду Житомирської області Давидюк Валерій Кіндратович взяв участь у черговому засіданні пленуму Вищого господарського суду України за участю керівництва місцевих та апеляційних господарських судів України.

    Доповідаючи про підсумки роботи господарських судів України у 2016 році та завдання на 2017 рік, Голова ВГСУ Богдан Львов детально зупинився на статистичних показниках роботи. Зокрема, він поінформував, що на розгляд місцевих господарських судів у 2016 році надійшло 195,5 тис. звернень суб’єктів господарювання для вирішення господарських спорів (на 14,8% менше). За результатами їх розгляду прийнято 163,8 тис. судових рішень, які можуть бути оскаржені у встановленому порядку (на 18,9% менше). Кількість справ, розглянутих господарськими судами становить 85,8 тис. (зменшилась на 22,9%). Така тенденція склалася за рахунок зменшення розглянутих справ майже всіх основних категорій.

    Разом з тим, до ВГСУ у 2016 році надійшло 17,6 тис. скарг (менше на 0,7%), з яких по суті розглянуто 11,6 тис., що більше на 2,5%. Показовою тенденцією минулого року щодо розгляду справ у касаційному порядку є збільшення на 3,9% їх кількості майже за усіма основними категоріями. 

    Загальними тенденціями звітного періоду очільник ВГСУ назвав зменшення кількості звернень у спорах до господарських судів, зменшення спискової чисельності суддів господарських судів України та збільшення фактичного середнього навантаження на суддів.

    У своїй доповіді Богдан Львов також наголосив, що у 2016 році головним та позитивним кроком стало збереження спеціалізації судів, яка є запорукою якості судових рішень.

    Звертаючись до очільників місцевих та апеляційних господарських судів, Богдан Львов вкотре нагадав про актуальність питання вдосконалення організації роботи апаратів господарських судів, а також про необхідність підвищення контролю за ефективністю їх роботи та запровадження системного підходу до організаційно-функціональної діяльності судів.

    Особливу увагу учасники пленуму ВГСУ приділили питанню фінансового забезпечення. Зокрема, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, який взяв участь у роботі Пленуму ВГСУ, представив детальну презентацію “Організаційне та фінансове забезпечення господарських судів у 2016 році” та відповів на численні питання очільників місцевих та апеляційних господарських судів.

    Також присутні заслухали та взяли до відома інформацію секретаря Пленуму ВГСУ Лариси Рогач про хід виконання постанови Пленуму ВГСУ від 25.02.2016 № 1 "Про підсумки роботи господарських судів України у 2015 році та завдання на 2016 рік".

    В ході заходу як члени Пленуму ВГСУ, так і запрошені гості мали змогу висловитися та обмінятися думками щодо нагальних питань сьогодення судової системи.