flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зборами суддів прийнято рішення про звернення до правоохоронних органів з приводу втручання у діяльність судді Машевської О.П.

07 квітня 2017, 14:30

      Одне з центральних місць у системі міжнародних нормативних актів, покликаних своїм існуванням та практичним застосуванням утверджувати глобальні цінності демократичного суспільства, займає Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. 

Згідно з приписами статті 6 цієї Конвенції основоположним елементом права на справедливий суд визначено саме незалежність суду без будь-якого  стороннього впливу.

Конституцією України гарантовано незалежність і недоторканність суддів та встановлено, що судді при здійсненні правосуддя незалежні й підкоряються лише закону, а вплив на них у будь-який спосіб забороняється (статті 126 та 129). 

Статтею 140 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" встановлено, що судді, члени їхніх сімей та їхнє майно перебувають під особливим захистом держави.

Реалізація зазначених правових гарантій здійснення правосуддя є необхідною передумовою належного виконання судом своїх конституційних функцій із забезпечення дії принципу верховенства права, захисту прав і свобод людини та громадянина, утвердження яких є головним обов’язком держави. 

   Так, зборами суддів господарського суду Житомирської області 17 березня 2017 визнано неприпустимим здійснення тиску на дії суддів та в роботу господарського суду, зокрема, у діяльність судді Машевської Оксани Петрівни щодо здійснення нею правосуддя по справі №906/994/16 та розповсюдження неправдивої інформації.

     З метою недопущення подібних випадків зборами суддів прийнято рішення про звернення до правоохоронних органів щодо перевірки інформації розміщеної в мережі Інтернет, притягнення винних осіб до відповідальності.

 

 

Прес-секретар