flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація стосовно практики розгляду справ з права інтелектуальної власності

27 березня 2018, 17:30

       Інформація стосовно практики розгляду справ з права інтелектуальної власності

    Суддями Господарського суду Житомирської області за 2017 рік було розглянуто 8 справ, що стосувалися правовідносин у сфері інтелектуального права. Зазначені справи містили позовні вимоги про заборону використовувати торговельні марки, знаки та вчиняти певні дії; про стягнення компенсації за порушення авторського права.

    Зокрема,  левова частка справ –  відшкодування  матеріальної шкоди за продаж контрафактної продукції у розмірі від 10 до 50000 мінімальних заробітних плат, які встановлені законодавством на час ухвалення рішення у справі.

    За Законом України «Про авторське право і суміжні права» (далі - Закон), – контрафактний примірник  твору,  фонограми,   відеограми  – примірник  твору,  фонограми  чи  відеограми, відтворений, опублікований і (або)  розповсюджуваний з порушенням авторського права і (або) суміжних прав,  у тому числі примірники захищених  в Україні  творів,  фонограм  і  відеограм,  що  ввозяться  на митну територію України без згоди автора чи іншого суб'єкта  авторського права  і  (або) суміжних прав,  зокрема з країн,  в яких ці твори, фонограми  і  відеограми  ніколи  не  охоронялися  або  перестали охоронятися.

    По такій справі особа, яка зверталася до суду за захистом порушених прав надавала відповідні докази в підтвердження факту продажу контрафактної продукції, а саме: фото –  та відеофіксацію товару, що продається в конкретних місцях та безпосередньо товар з чеком про купівлю.

   Контрафактною продукцією по даних справах були солодощі, канцелярські вироби, на яких зображені персонажі відомого дитячого мультфільму.

    В свою чергу, суб’єкти, які виготовляють та реалізують вказану продукцію, не мають документів про використання зазначених об’єктів права інтелектуальної власності, – аудіовізуальних творів.

    Згідно  ст. 8 Закону – об’єктами авторського права є аудіовізуальні твори. 

    Статтею 9 Закону передбачено, що частина твору, яка може використовуватись самостійно, у тому числі й оригінальна назва твору, розглядається як твір і охороняється відповідно до цього закону.

   Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону до майнових прав автора (чи іншої особи, яка має авторське право) належать виключне право на використання твору та виключне право на дозвіл або заборону використання твору іншими особами.

   Тому виробники та реалізатори будь-якої продукції, на якій планується зазначати об’єкти права інтелектуальної власності зобов’язані належним чином отримати дозвіл відповідно до Закону України «Про авторське право і суміжні права».

 

    Прес-секретар