flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Статтю судді Машевської О.П. опубліковано на офіційному веб-сайті Міжнародного наукового журналу «Інтернаука»

21 травня 2018, 17:05

    Статтю судді  Господарського суду Житомирської області – Машевської Оксани Петрівни на тему: «Корупційні ризики у неправильному застосуванні практики Європейського суду» опубліковано на офіційному веб-сайті Міжнародного наукового журналу «Інтернаука».

     У  статті   розглядається питання наявності  корупційних ризиків у неправильному  застосуванні  судами при  розгляді  справ практики Європейського суду з  прав  людини (далі - ЄСПЛ).

      Автор, зазначає, що відповідно до статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» від 23 лютого 2006 року суди застосовують при розгляді справ практику ЄСПЛ як джерело права. Перехідні положення цього Закону, що діє в Україні більше десяти років, містять приписи щодо обов'язку вжиття державою заходів щодо включення питань оволодіння положеннями Конвенції  та практики  ЄСПЛ  до  вимог  професійного  рівня  окремих  категорій  суддів.

     Станом  на 19 квітня 2018 під час офіційного  відкриття проекту Ради Європи «Підтримка виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини»,  Верховний  Суд  визнав,  що   практика ЄСПЛ  враховуватиметься  для  формування  єдиної  судової практики,  зокрема, і для мінімізації  звернень  українських  громадян  до  ЄСПЛ. 

    Викладене  дає підстави  дійти  висновку, що до цього часу в Україні не було створено передумови  для зменшення числа заяв до  ЄСПЛ проти України, до числа яких, без сумніву, належить навчання професійних суддів правильному застосуванню конвенційних положень при  розгляді  справ.  Натомість  судова  практика засвідчує  можливість застосування прецедентних висновків невідповідно їх змісту, що вказує про наявність корупційних ризиків у суддівському  розсуді. 

    Так, у статті розкрито сутнісний зміст конвенційних положень, сформованих у  певних правових ситуаціях (казусах) та здійснено аналіз їх застосування в Україні на прикладі постанов Верховного Суду України (нині — Верховного Суду) за  останні  декілька років.  На  підставі  проведеного аналізу зроблено наступний  висновок: неправильне  застосування  правових  висновків ЄСПЛ в одних випадках є наслідком неправильного тлумачення їх змісту, в інших — проявом корупції.

    З повним текстом статті можливо ознайомитися за посиланням: https://www.inter-nauka.com/ua/issues/law2018/3/3822/

 

   Прес-секретар