flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд і медіація

27 червня 2018, 10:20

23 червня 2018 року судді Господарського суду Житомирської області Наталія Сікорська, Олег Костриця, Юлія Кудряшова, Лариса Маріщенко та Оксана Машевська прийняли участь в семінарі «Суд і медіація: можливості та перспективи». Захід  проходив  в рамках програми «Нове правосуддя», у м. Житомирі.

З вступним словом виступив Василь Морей  - начальник ТУ ДСА України в Житомирській області та представив спікерів заходу, серед яких  Лариса Зуєва –  суддя Одеського апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, Елла Катаєва – суддя, заступник голови Одеського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук.

Учасники розглянули питання позасудової процедури медіації та інших примирних процедур, передбачених новим процесуальним законодавством  України.

(фото з сайту ТУ ДСА України в Житомирській області)

Завдяки презентації, визначили відмінності медіації від процедури врегулювання спору за участю судді. Спікери наголосили, що відмінність полягає у сутності процедури, де медіація є структурованими переговорами між сторонами конфлікту за підтримки посередника – медіатора з метою пошуку рішення та проводиться на будь-якій стадії судового процесу, за згодою сторін. Врегулювання спору за участю судді  - це спілкування сторін із суддею задля отримання роз’яснень та додаткової інформації  з метою оцінки сторонами перспектив судового розгляду спору, що здійснюється до початку розгляду справи по суті.

Крім того, медіація, на відміну від врегулювання спору за участю судді, характеризується послідовністю стадій, через які медіатор має провести сторони.

По закінченню семінару, учасникам вручили сертифікати.

 

Прес-секретар