flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Межі судової дискреції у практиці Європейського суду проти України»

27 серпня 2018, 11:25

Статтю судді господарського суду Машевської Оксани на тему «Межі судової дискреції у практиці Європейського суду проти України» опубліковано в науковому журналі «Право і суспільство».

Автор зазначає, що для подолання будь-якого негативного суспільного явища необхідно проводити аналіз та оцінку ризиків. Нині в  Україні триває судова реформа за різними напрямами, зокрема інстанційними.  Віднедавна  Україна перейшла на триланкову судову систему, в якій новостворений Верховний Суд покликаний відновити довіру суспільства до останньої шляхом ствердження непорушності п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини  і основоположних свобод у своїй правозастосовній практиці.

В статті досліджено межі судової дискреції за конвенційною практикою Європейського суду з прав людини проти України для ствердження принципу справедливого суду, на прикладі конкретних справ.

Зазначено, що прецедентна практика Європейського суду проти України у сфері правосуддя зумовила низку позитивних змін у процесуальному законодавстві України, завдяки яким повністю усунуто судову  дискрецію посадових осіб вищих судових інстанцій на перевірку остаточних  судових рішень судів першої інстанції. Водночас, на думку автора, досі не усунено проблему повторюваності «нового» розгляду справ, надмірного формалізму на стадії доступу до суду касаційної інстанції, недостатньої вмотивованості судових рішень щодо відмови у здійсненні касаційного перегляду. Окрім того, за змістом нового процесуального законодавства виникатиме проблема публічності розгляду окремих справ у касаційній інстанції та допуску до розгляду так званих «малозначних» спорів. У світлі гарантій п. 1 ст. 6 Конвенції прецедентна практика Суду проти України вважає такі обмеження порушенням права на справедливий суд, який очікує суспільство.

З повним текстом статті можливо ознайомитися за посиланням: http://pravoisuspilstvo.org.ua/archive/2018/3_2018/part_2/25.pdf

Прес-секретар