flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенням Господарського суду Житомирської області повернуто земельну ділянку площею 24,842 га у державну власність

05 жовтня 2018, 14:40

Господарський суд Житомирської області задовольнив позов Бердичівської місцевої прокуратури в інтересах держави до Товариства з обмеженою відповідальністю «Райківський гранітний кар'єр» (м.Коростишів, Житомирська область) про стягнення заборгованості по орендній платі  в сумі 164 024,82 грн, розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки площею 24, 842 га.

Аргументами в прийнятті відповідно рішення стало те, що відповідачем  не були виконані умови договору в частині сплати орендної плати на суму 164 024,82 грн,  що є порушенням істотних умов договору.

«Згідно ч.1 ст.21 Закону України «Про оренду землі»: орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України) (ч.2 ст.21 Закону України «Про оренду землі»).

Загалом, системний аналіз норм законодавства України дає підстави для висновку про те, що орендна плата за земельну ділянку, яка перебуває в державній або в комунальній власності, має подвійну правову природу, оскільки, з одного боку, є передбаченим договором оренди землі платежем, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою (ч. 1 ст. 21 Закону України  «Про оренду землі», підпункт 14.1.136 пункту 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, з іншого – є однією з форм плати за землю як загальнодержавного податку нарівні із земельним податком (підпункт 14.1.147 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України)», – з рішення суду.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Райківський гранітний кар'єр» зобов’язане повернути земельну ділянку загальною площею 24,842 га, яка знаходиться на території Райківської сільської ради Бердичівського району Житомирської області.

Рішення господарського суду набрало законної сили 14 серпня 2018 року.

З повним текстом рішення можливо ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/75425700

 

Прес – секретар