flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рішенням суду повернуто земельні ділянки загальною площею 174,40 га у державну власність

08 листопада 2018, 11:41

Господарський суд Житомирської області задовольнив позов Коростенської місцевої прокуратури в інтересах держави до Народицької селищної ради Житомирської області; Фермерського господарства «Кавецького» про визнання незаконним та скасування рішення селищної ради, визнання недійсним договору оренди, зобов’язання повернути земельні ділянки загальною площею 174,40  га.

Між відповідачами було укладено попередній договір оренди землі, за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення (землі запасу селищної ради) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться на території Народицької селищної ради, за межами населеного пункту с. Ласки. Суд оцінив даний договір як договір оренди, оскільки останній у відповідності до законодавства не містить ознак попереднього договору (ст. 635 ЦК України).

Також, суд врахував те, що вказана земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту с. Ласки, є державною власністю та має статус земель запасу, відноситься до земель сільськогосподарського призначення (рядок 94 - земель запасу, гр.18 - радіоактивно  забруднені сільськогосподарські угіддя, які не використовуються в сільськогосподарському виробництві).

Таким чином ..." попередній договір оренди землі слід визнати недійсним, так як укладений з порушенням вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності», тому Народицька селищна рада не мала повноважень приймати рішення щодо розпорядження земельною ділянкою площею 174,40 га, яка знаходяться у державній власності", – із рішення суду.

Фермерське господарство «Кавецького» зобов’язане повернути земельні ділянки загальною площею 174,40 га Народицькій селищній раді  Житомирської області.

Рішення набрало законної сили 18 вересня 2018 року.

З повним текстом рішення можливо ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/76054351

 

Прес-секретар