flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 01 січня 2019 року набули чинності зміни щодо представництва в судах І інстанції

11 січня 2019, 15:15

1. Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» визначено, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

2. Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді:

-  у трудових спорах;

-  спорах щодо захисту соціальних прав;

-  щодо виборів та референдумів;

-  у малозначних спорах;

- стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

3. Підпунктом 11 пунктом 16-1 Перехідних положень Конституції України визначено, що представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 Конституції виключно прокурорами або адвокатами здійснюється:

- у Верховному Суді та судах касаційної інстанції з 1 січня 2017 року;

- у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року;

- у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

4. Представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності, - до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню (тобто до 30 ВЕРЕСНЯ 2016 РОКУ).

5. В господарському судочинстві малозначними справами є:

1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п’ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

6. Юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу, уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

 

Прес-секретар