flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За завдання шкоди навколишньому природному середовищу з ПАТ "Українська залізниця" стягнуті збитки

01 лютого 2019, 15:00

Господарський суд Житомирської області задовольнив позов Новоград-Волинської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі  Курненської сільської ради та Мартинівської сільської ради до регіональної філії "Південно-Західної залізниці ПАТ "Українська залізниця"  про стягнення 615 541 грн шкоди, заподіяної порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища.

Судом встановлено, що площа земель, які перебувають у постійному користуванні регіональної філії "Південно-Західна залізниця" ПАТ "Українська залізниця" на території Курненської сільської ради становить 79,3716 га, Мартинівської сільської ради становить 53,7435 га, що підтверджується державним актами.

Отже, відповідач у відповідності до ст. 17 Лісового кодексу України є постійним лісокористувачем.

Начальником Житомирської виробничої дільниці було виявлено незаконну порубку дерев породи ясен в кількості 24 одиниць та 1 дерева породи граб в захисних лісонасадженнях та порубку дерев в іншому кварталі в кількості 69 одиниць з них: 50 породи дуб, 15 дерев породи береза та 4 породи в'яз.

Державною екологічною інспекцією було проведено позапланові виїзні перевірки в частині додержання вимог природоохоронного законодавства, щодо забезпечення раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів від незаконних порубок та встановлено завдання збитків на суми 180 179,81 грн та 435 361,19 грн відповідно.

Заперечення відповідача ґрунтувалося на тому, що працівники залізниці не виконують свої обов'язки з охорони і збереження лісового фонду на підвідомчій території цілодобово. В матеріалах справи відсутні відомості про час доби, коли була скоєна незаконна вирубка дерев.

Прокурор вказав, що відповідачем як постійним лісокористувачем, не забезпечено охорону і збереження лісів, допущено незаконну рубку дерев на підвідомчій території, чим завдано навколишньому природному середовищу шкоди, розмір якої становить 615 541,00 грн.

Враховуючи норми чинного законодавства суд зазначає, що організація і забезпечення охорони та захисту лісів, яка передбачає здійснення комплексу заходів, спрямованих на збереження та охорону лісів, зокрема, від незаконних рубок та інших пошкоджень, покладається на постійних лісокористувачів.

Таким чином, суд ухвалив стягнути з Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі регіональної філії "Південно-Західна залізниця" Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця"  на користь Курненської сільської ради  180 179,81 грн завданої шкоди та 435 361,19 грн на користь Мартинівської сільської ради.

Рішення набрало законної сили 23 січня 2019 року.

З повним текстом можливо ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/78955138

 

Прес-секретар