flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За рахунок місцевих бюджетів оплачуються надані послуги зв'язку пільговим категоріям осіб

30 серпня 2019, 10:14

Законом України "Про телекомунікації" визначено, що сфера телекомунікацій є складовою частиною галузі зв’язку України. Телекомунікації є невід’ємною частиною виробничої та соціальної інфраструктури України і призначені для задоволення потреб фізичних та юридичних осіб, органів державної влади в телекомунікаційних послугах.

В провадженні Господарського суду Житомирської області знаходилася справа за № 906/711/18 за позовом Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Житомирської філії ПАТ "Укртелеком" до Управління праці та соціального захисту населення Брусилівської РДА Житомирської області (смт. Брусилів) за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог про стягнення 223 350,34 грн боргу.

Суть справи в тому, що позивач надавав послуги зв'язку споживачам, які проживають на території Брусилівського району та які згідно з нормами чинного законодавства належать до пільгових категорій громадян відповідно до Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи", Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", Закону України "Про охорону дитинства", Закону України "Про статус ветеранів військової служби і органів внутрішніх справ та їх соціального захисту" та ін.

За даними позивача, у вказаний період пільговим категоріям населення надано послуги зв'язку на загальну суму 223 350, 34 грн, про що повідомлено відповідачу.

Однак відповідач зазначив, що за спірний період не здійснював перевірку наданої інформації в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, не складав та не підписував з позивачем акти звірки заявлених до відшкодування сум, не реєстрував в органах державного казначейства бюджетні зобов'язання, у зв'язку з відсутністю будь-якого фінансування таких видатків, як з Державного бюджету України, так і з місцевого бюджету.

Суд зазначає, що з 01.01.2017 року набули чинності зміни до ст. 91 Бюджетного кодексу України: до видатків місцевих бюджетів, що можуть здійснюватися з усіх місцевих бюджетів, належать видатки на пільги з послуг зв’язку.

Однак, зміна законодавцем з 01.01.2017 джерел фінансування наданих позивачем послуг зв'язку з коштів державного бюджету на кошти місцевих бюджетів, не відмінила обов'язки відповідача як контролювати надану позивачем інформацію про надані пільги та їх розмір, так і здійснювати розрахунок за надані пільговикам послуги.

В свою чергу, позивач на виконання вимог п.10 Положення "Про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги" (далі – Положення), надавав відповідачу щомісяця до 25 числа на паперових та електронних носіях розрахунки щодо вартості послуг, наданих пільговикам.

Натомість відповідач всупереч вимог п. 11 Положення ухилився від виконання даного обов'язку.

Суд  вирішив задовольнити позов частково: стягнути з Управління праці та соціального захисту населення Брусилівської РДА на користь Публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Житомирської філії Публічного акціонерного товариства "Укртелеком"  - 219 279,32 грн відшкодування вартості телекомунікаційних послуг пільговій категорії населення за 2017 рік; у стягненні 2 307,80 грн – відмовити; закрити провадження в частині стягнення 1 763,22 грн.

Північно-західний апеляційний господарський суд постановою від 21.08.2019 залишив рішення суду першої інстанції без змін, а апеляційну скаргу без задоволення.

Рішення набрало законної сили: 23.05.2019.

З повними текстами судових рішень можливо ознайомитися за посиланнями:     

http://reyestr.court.gov.ua/Review/80753373

http://reyestr.court.gov.ua/Review/83874511

 

Прессекретар