flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді проходять навчання

30 жовтня 2019, 09:50

З 28 жовтня по 1 листопада 2019 року судді Господарського суду Житомирської області Олександр Тимошенко та Валерій Макаревич проходять навчання для підтримання кваліфікації в Національній школі суддів України.

З вітальними словами до суддів звернувся проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко та заступник голови Верховного Суду, Голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Богдан Львов.

Проректор розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України та окреслив аспекти діяльності щодо модернізації підготовки висококваліфікованих суддівських кадрів.

Ураховуючи вимоги статті 89 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", програмою підготовки передбачено проведення апробації тренінгу "Особливості розгляду справ про банкрутство", семінару-практикуму "Особливості розгляду судових спорів, предметом яких є оскарження рішень регулятора про виведення банків з ринку" (модератор – викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Олександр Потильчак) та тренінгу "Мова судово-процесуальної сфери" (модератор – головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш) з наступним оцінюванням суддів.

Для проведення підготовки запрошено досвідчених висококваліфікованих суддів-модераторів, авторитетних експертів та юристів, які мають знання з визначеної тематики.

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді, секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності, кандидат юридичних наук Тетяна Дроботова в ході спілкування із суддями розкриє проблемні питання здійснення судового провадження під час розгляду справ  у суді першої інстанції (за приписами ГПК України в редакції 2017 року) та детально зупиниться на особливостях наказового провадження і процедурі врегулювання спорів за участю судді. Експерти проекту Аграрні розписки в Україні Ігор Кравцов, Юлія Стусова скерують суддів на обговорення особливостей спорів щодо укладення та виконання аграрних розписок. Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018 р.р.), адвокат Жанна Лук’яненко залучить суддів до розгляду важливого питання щодо застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини в господарському судочинстві й зосередить увагу на захисті власності: структура статті 1 Першого протоколу до Конвенції, окреслить умови позбавлення власності.

Під час підготовки судді виконають індивідуальні та практичні завдання, обміняються думками, подискутують та висловлять свою точку зору.

 

В рамках підготовки суддів місцевих господарських суддів проведено апробацію навчального курсу у формі семінару-практикуму на тему: "Особливості розгляду судових спорів, предметом яких є оскарження рішень регулятора про виведення банків з ринку".

Мета курсу – отримання необхідного рівня знань та практичних навичок, необхідних для ефективного вирішення судових спорів, предметом яких є оскарження рішень регулятора про виведення банків з ринку.

Викладачі (тренери), які є розробниками цього курсу, – суддя Господарського суду Тернопільської області Володимир Гевко, суддя Господарського суду Київської області Павло Горбасенко та суддя Господарського суду м. Києва Ярослав Маринченко успішно реалізували поставлену мету.

Жвавий інтерес суддів викликали практичні завдання, орієнтовані на знання судової практики та правових позицій Верховного Суду, а формат загального обговорення висвітлених тем дав можливість суддям обговорити актуальні питання, що стосуються виведення банків із ринку.

(матеріали з сайту НШСУ)

Прессекретар